loader
Foto

"100 de poveşti despre Marea Unire - 5 minute de istorie", la TVRi

Din 29 octombrie 2018, profesorul Adrian Cioroianu a revenit la TVR Internaţional, cu "100 de poveşti despre Marea Unire - 5 minute de istorie".

 

Din  29 octombrie 2018, prof. dr. Adrian Cioroianu vă spune poveştile Marii Unirii la TVR Internaţional, TVR 2 şi TVR MOLDOVA!

Cele 34 de ediţii au fost filmate în locuri reprezentative pentru momentele Marii Uniri: Alba Iulia, Cluj, Bucureşti şi Paris.

(w882) Bucuresti

Schimbările majore în plan european, din a doua jumătate a anului 1918, și abilitatea liderilor români de a simți momentul istoric fac ca un dezastru anunțat să fie transformat într-un șir de victorii, reunite sub numele de Marea Unire.

(w882) 5 minute d

Între începutul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, istoria românilor și a României reprezintă o clară poveste de succes. Gândiți-vă ce diferență uriașă există între epoca lui Tudor Vladimirescu și a pandurilor săi și epoca regelui Ferdinand și a României Mari. Și toate acestea s-au petrecut în numai 100 de ani! În anul 1848, o mână de tineri intelectuali aduceau în Valahia și Moldova luminile revoluției europene. În anul 1859, Al. Ioan Cuza și miniștrii timpului său făceau prima unire modernă și începeau reforme incredibile pentru nivelul nostru de atunci. În anul 1877, mărețul domnitor Carol I și dorobanții săi cucereau prin luptă independența, astfel încât țara noastră devenea regat în anul 1881, iar armata română era una dintre cele mai importante forțe militare din zonă.

(w500) Cluj

Istoria merge mai departe.

În 1914, în momentul izbucnirii Primului Război Mondial, România era o țară cu peste 7 milioane și jumătate de locuitori, incluzându-i și pe cei din Dobrogea de Sud, alipită în 1913. În 1919, la finalul primei conflagrații mondiale, România număra peste 16 milioane de locuitori. Același raport s-a păstrat și în privința suprafeței țării: de la aproape 138 de mii de km pătrați în 1914, la peste 295 de mii de km pătrați în 1919. Așadar, în doar cinci ani, chiar și cu prețul unui mare număr de pierderi umane în război, România și-a dublat populația și mărimea teritorială. Pe de altă parte, România Mare se afla în fața unor provocări pe care România Mică nu le cunoscuse.

O călătorie prin propriul nostru trecut pe care o facem împreună.

(w500) Iasi

Vom recapitula personaje, fapte și evenimente din perioada cuprinsă între ani 1914 și 1923 – așadar, de la începutul Primului Război Mondial, în august 1914, și până în momentul în care România Mare a căpătat o nouă Constituție, în martie 1923. Este vorba despre doar 10 ani, dar ce mare diferență! Cum vom vedea, România anului 1913 și România anului 1923 sunt, practic, două lumi diferite!

Finalul de sezon al celor 100 de poveşti despre Marea Unire, în „5 minute de istorie” se vrea a fi un exercițiu de imaginație al momentului în care românii au reacționat la unison și au luptat pentru același ideal.

(w500) Paris

“Istoria este cea mai frumoasă poveste, iar Unirea se construiește zi de zi", este crezul profesorului dr. Adrian Cioroianu.

Urmăriţi file de istorie, zilnic, la TVR Internaţional, TVR 2, TVR MOLDOVA!

"100 de poveşti despre Marea Unire - 5 minute de istorie “ este un program al Televiziunii Române, parte a proiectului "ROMÂNIA 100 - SĂRBĂTORIM ÎMPREUNĂ".

(w500) Paris

***

Echipa “5 minute de istorie”:

Producători:
IRINA IFRIMACHE
DANA IONIŢĂ

Imagine:
FLORIN IONIŢĂ

Editor imagine:
MIHAELA VIȘAN

Regie muzicală:
TUDOR STĂNESCU

Post procesare sunet:
MARIUS MARIN

Realizator colaj imagini imagini:
EMANUEL BĂDESCU

***

Despre Centenarul Marii Uniri în programele TVR:

Televiziunea Română marchează Centenarul Marii Uniri de la 1918 printr-o serie de proiecte editoriale, difuzate pe TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internațional, TVR Iași, TVR Craiova, TVR Cluj și TVR Timișoara. În spiritul misiunii sale publice, TVR a conceput, realizat și difuzat, începând din 2017, programe, emisiuni și evenimente legate de marea sărbătoare a românilor.

Printre documentarele dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri se numără seria de portrete „Români care au schimbat lumea”, docudrama „În spatele frontului”, „Memorialul durerii” – Oameni care au făcut România Mare, O generație care ne-a dat o țară, Cei care au lucrat la edificiul Unirii - și filmele din seriile de documentare despre  „Unirile românilor” și „București, capitala rezistenței românești”. Pe lângă producțiile proprii, televiziunea publică difuzează o serie de filme documentare achiziționate de la producători din străinătate și lungmetraje istorice.

Televiziunea Română a realizat, sub semnul Centenarului, ediția aniversară a Festivalului Concurs Internațional „Cerbul de Aur” și al patrulea sezon al emisiunii-concurs “Câștigă România!”. O altă componentă a pachetului editorial dedicat de televiziunea publică Centenarului Marii Uniri constă din cele două campanii ample - „#eusuntRomânia” și „Generația Unirii”. Aceste producții grupează reportaje și fillere despre generația care a realizat actul istoric, dar și despre tineri din ziua de astăzi, care își manifestă patriotismul construind pentru România.

Proiectele speciale realizate de studiourile teritoriale:  TVR Iași – „România 100. Iașul în arcul timpului”; TVR Timișoara – „România Centenară”; TVR Craiova – campania „100 România” și  transmisiunile în direct ale unor evenimente speciale, precum festivitățile dedicate Zilei Naționale, Ziua Eroilor sau Vrancea Eroica-Mărășești, completează tabloul producțiilor prin care televiziunea publică celebrează Centenarul Marii Uniri.

Proiectele au fost realizate cu resurse proprii, dar și alături de parteneri precum Ministerul Culturii și Identității Naționale sau Primăria Municipiului București.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...