loader
Foto

Galerie foto

100 de ediţii "Ora Regelui" la TVR 1

Actuala echipă a emisiunii, împreună cu alţi realizatori TVR care au participat la producţia Orei Regelui au onoarea de a fi, pe 10 iulie, invitaţii Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare şi Principele Radu la o recepţie specială, la Palatul Elisabeta.

 

Sâmbătă, la ora 13.00, TVR 1 transmite ediţia cu numărul 100 a emisiunii Ora Regelui. Ediţia, care va fi difuzată în 12 iulie, de la ora 13.00, va cuprinde imagini de la evenimentul special organizat de Casa Regală a României, pe 10 iulie, pentru realizatorii TVR ai emisiunii, dintre care îi amintim pe Camelia Csiki, Ruxandra Ţuchel, Bogdan Şerban-Iancu, Marilena Rotaru, Cristina Ţilică, producătorul Lidia Voicu, regizorul muzical Tudor Stănescu, organizatorul de producţie Valentin Coporan. Actuala echipă a emisiunii, împreună cu operatori, editori de imagine şi alţi angajaţi ai TVR care au participat la realizarea Orei Regelui au onoarea de a fi, pe 10 iulie, invitaţii Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare şi Principele Radu la o recepţie la Palatul Elisabeta.

De doi ani, emisiunea postului TVR 1 reflectă prezentul românesc prin prisma valorilor şi principiilor Coroanei. Emisiunea conţine reportaje şi dialoguri pe teme culturale, diplomatice, religioase, politice, economice, toate din perspectiva reprezentării statale şi a intereselor fundamentale româneşti. Ora Regelui şi-a propus, prin dovezi şi mărturii, să facă lumină în istoria României, reinterpretată şi modificată în ultimii 70 de ani, să ofere românilor informaţii despre perioada monarhiei, despre rolul Regelui Carol I în modernizarea ţării sau câştigarea independeţei, despre modul în care a ajutat Casa Regală România, despre rolul Regilor României în evoluţia societăţii româneşti.

În cele 100 de ediţii Ora Regelui au fost prezentate imagini-document, unele în premieră şi în exclusivitate, mărturii ale oamenilor de ştiinţă, de artă, diplomaţi, scriitori şi rezultate ale cercetărilor analiştilor români şi străini. Emisiunea a dezvăluit o arhivă valoroasă a regilor şi reginelor României, începând cu Regele Carol I şi Regina Elisabeta, Regele Ferdinand şi Regina Maria, Regina Mamă Elena, Regele Mihai, Principesa Moştenitoare Margareta, dar a ilustrat şi cele mai semnificative prezenţe regale româneşti în capitalele lumii.

Televiziunea Română, prin cele 100 de ediţii Ora Regelui, a fost un martor al istoriei şi a oferit telespectatorilor postului TVR 1 ocazia de a însoţi Familia Regală la evenimente importante cum ar fi: vizita Principelui de Wales sau a Contelui şi a Contesei de Wessex la Palatul Elisabeta, prezenţa Majestăţii Sale Regelui Mihai şi a Alteţelor Lor Regale Principesa Moştenitoare şi Principele Radu la Jubileul de diamant al Reginei Elisabeta a II-a, vizita Familiei Regale în Republica Moldova, sosirea în România a Principelui Leka al Albaniei, călătoriile Familiei Regale în Israel, Maroc şi Iordania, participarea AALLRR la Nunta Marelui Duce Moştenitor al Ducatului de Luxemburg, vizita la Bucureşti a Preşedintelui Cehiei, sărbătorile organizate de Ziua Regelui, Garden Party-urile de 10 mai, călătoriile Trenului Regal ori, printre cele mai recente, discursul Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta susţinut în Senat, la 150 de ani de la înfiinţarea acestuia.

Echipa Ora Regelui a fost alături de Familia Regală în vizita istorică de la Chişinău, de anul trecut, unde au refăcut traseul parcurs de Regele Mihai, în urmă cu 75 de ani. Sunt români acolo care au aşteptat această vizită istorică de 75 de ani”, subliniază Irina Luca, cea care a însoţit înalţii oaspeţi în Moldova.

Apoi, echipa Ora Regelui a fost la Londra, unde, în capela Reginei Elisabeta a II-a Marii Britanii, Regele Mihai a fost omagiat cum niciun suveran străin nu a mai fost. Nobilii londonezi s-au înclinat în faţa Regelui Mihai, pentru că în 1944 - datorită deciziei sale de la 23 august 1944 de a întoarce armele împotriva nemţilor - Cel de-al Doilea Război Mondial a fost scurtat cu cel puţin şase luni. „A fost locul în care cu toţii am fost mândri că suntem români, datorită Majestăţii Sale", spune Camelia Csiki, una dintre realizatoarele emisiunii încă de la prima ediţie. Realizatorul Bogdan Şerban Iancu a stat de vorbă atunci cu celebrul actor Ben Kingsley, care care a mărturisit cu emoţie că îl iubeşte pe Regele Mihai, la adresa căruia a folosit numai cuvinte alese.

„Încercăm să trezim conştiinţe în faţa momentelor istorice pe care le trăim şi să fixăm mai bine reperele neamului, dar şi să consolidăm legătura dintre generaţiile telespectatorilor”,  a declarat şi Ruxandra Ţuchel după întoarcerea de la Castelul  Peleş, unde Alteţa Sa Principele Nicolae l-a condus pe Principele Leka al Albaniei. Oaspetele a declarat că se simte legat de ţara noastră şi că, asemeni României, ţările est-europene nu ar trebui să îşi reducă trecutul la cei 45 de ani de comunism, ci să fie mândre de istoria lor de mii de ani.

De curând, Ora Regelui a refăcut traseul refugiului regal al lui Carol al II-lea, în Portugalia. „Am filmat o ediţie a emisiunii, chiar in vila Mar y Sol - Mare şi Soare, unde a murit Carol al II-lea. Antonio Muchaxo, unul dintre puţinii portughezi în viaţă care l-a cunoscut atât pe Regele Carol al II-lea, cât şi pe alţi regi ai Europei - aflaţi în exil în Portugalia - în timpul războiului, ne-a adus mărturii unice despre ultima perioadă a vieţii celui care a fost Rege al României, dar şi a celorlalţi suverani”, mai spune Camelia Csiki.

Tot de la Ora Regelui, telespectatorii au putut afla poveştile Reginei Elisabeta a Greciei şi cea a Reginei Maria a Iugoslaviei, ambele fiicele regilor Maria şi Ferdinand, surorile lui Carol al II-lea. Poveşti aproape necunoscute până acum românilor. Ambele reportaje au fost realizate cu ajutorul Dianei Bogea de la TVR Timişoara.

Ora Regelui de la TVR 1 i-a condus pe telespectatori pe Domeniile Regale, alături de personalităţile ţării – invitaţi speciali, iar în sărbătorile de Paşte şi de Crăciun, l-au însoţit pe Majestatea Sa Regele Mihai prin reportajele de la Săvârşin ale lui Bogdan Şerban Iancu . „În multe ocazii, i-am întâlnit pe tinerii artişti susţinuţi de Fundaţia Principesa Margareta. De la voluntarii care se ocupă de copiii defavorizaţi şi de bătrâni am învăţat încă o lecţie, pe lângă aceea de istorie: o lecţie de înţelepciune şi generozitate”, completează Lidia Voicu, producătorul emisiunii.

În cei doi ani, Ora Regelui a fost în strânsă legătură cu telespectatorii atât prin interacţiunea pe paginile de Facebook, cât şi prin zecile de scrisori primite la redacţie. De fiecare dată, sunt semne de mulţumire pentru emisiunea de la care au putut afla atât de multe poveşti de viaţă, adevăruri istorice dintr-o Românie cu care se mândresc.

Trei dintre realizatorii emisiunii Ora Regelui de la TVR sunt premiaţi de Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune pentru documentar: Camelia Csiki - premiu APTR 2008 pentru documentarul Inima Reginei; Bogdan Şerban-Iancu – premiu APTR 2010 pentru documentarul Automobilul, o pasiune regală (filmul poate fi revăzut la TVR HD duminică, 13 iulie, la ora 14.30); Camelia Csiki – premiul APTR, 2011- pentru documentarul Mihai I al României şi Marilena Rotaru – premiul APTR 2013 pentru documentarul istoric Mihai I, regele romanilor.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...