loader
Foto

“Impresii din New York”, o nouă expoziție de grafică semnată Florian Doru Crihană

Expoziția, organizată de UAP – Filiala Galați și prezentată de criticul de artă Mariana Tomozei Cocoș, va fi vernisată pe 18 ianuarie, și va putea fi putea fi vizitată până în 5 februarie 2021, la Galeria de Artă ”Nicolae Mantu” din Galați.

 

Unul dintre cei mai apreciați graficieni și caricaturiști, Florian Doru Crihană, își invită publicul să descopere “Impresii din New York”, o expoziție de grafică ce surprinde prin atenția cu care artistul se apleacă asupra detaliilor unor clădiri memorabile care alcătuiesc arhitectura orașului.

(w882)

“De peste 15 ani prezint și urmăresc evoluția în domeniul artelor vizuale a creației lui Florian Doru Crihană. L-am cunoscut ca pe unul dintre reprezentanții artei satirice românești apreciat pentru realizările lui originale în multe țări din Europa și chiar pe alte continente. În timp, mi-am schimbat opinia asupra acestor încadrări, în cazul lucrărilor sale: caricatură, artă satirică. Sunt efectiv concepte neîncăpătoare pentru ceea ce înseamnă o expoziție, sau doar o imagine creată de Florian Doru Crihană”, mărturisește criticul de artă Mariana Tomozei Cocoș.

(w882)

Pentru a contextualiza lucrările lui Florian Doru Crihană și pentru a ne face să înțelegem specificul artei sale, aceasta continuă:

”Într-adevăr, fiecare lucrare a sa are o execuție laborioasă ce amintește de vechi ilustrații și mai ales de plăcerea de a povesti în imagini. Dar mecanismul care se află la originea ansamblurilor concepute de el este mult mai modern, mult mai dinamic, mai actual: cercetări atente, riguroase asupra unui motiv, a unei teme și apoi o explozie a imaginației. O imaginație care ne aduce în fața ochilor într-un mod firesc, corelându-le într-un mod surprinzător adesea, imagini ale trecutului, cu cele ale prezentului, asociații ce țin de domeniul suprarealismului, al fanteziei, dar care ne transmit cu precizie și finețe semnificații multiple. Care ne fac să zâmbim, să medităm, poate uneori să ne întristăm ușor; dar întotdeauna persistă în memoria noastră ca o nouă perspectivă, inedită, a felului în care privim în jurul nostru. Ne modelează subtil modul de a evalua imaginile, sensurile. Probabil această combinație inedită între rigoare, imaginație vie, mobilitate a spiritului de observație și notă de umor firesc, spontan, explică interesul pe care publicul din diferite țări îl arată creației sale; limbajul artei are într-adevăr universalitate.”

(w882)

Florian Doru Crihană este unul dintre artiștii care, deși au îmbrățișat inițial o carieră mult mai pragmatică, aceea de inginer, și-a urmat impulsul lăuntric și s-a dedicat artei, oricâte sacrificii ar fi presupus o astfel de decizie radicală. A intrat în lumea artei în 1985 desenând primele caricaturi, pe care le-a expus în instituţii din România şi le-a publicat în ziare şi reviste.

(w882)

În 30 de ani de activitate a câştigat 80 de premii internaţionale, între care se numără Medalii de aur şi Grand Prix-uri în concursurile de caricatură şi a fost premiat cu diferite distincţii de onoare în România şi în străinătate.

În palmaresul său se înscriu peste 60 de expoziţii personale, dintre care cele mai cunoscute sunt cele tematice, multe purtând nume de oraşe: “Veneţia”, “La Tour Eiffel”, “Bruges”, “Legnica”, “Titanic”, “Berna”, “Strasbourg”, “Sacile”, “Value of Poverty”, “Don Quijote de la Mancha”, “Galaţi”, “Pordenone”, “Potsdam”, “La Réole”.

(w882)

Zece dintre picturile sale au participat la formarea colecţiei de lucrări de artă a Muzelui “Don Quijote” din Goslar, Germania, în 2004. Trei lucrări sunt expuse permanent. Între participanţi se numără: Pablo Picasso, Salvador Dali, Gustave Doré, Wiliam Hogarth, Le Corbusier, Paul Flora.

(w882)

Editura de artă Kerber îi publică în 2009, sub coordonarea lui Dieter Burkamp, monografia “Satirische idyllen”. În anul 2014, ziarul Le Monde îi publică o lucrare din seria “Value of Poverty”, iar revista Migranti din Roma publică toată seria de 40 de lucrări.

Un articol de Irninis Miricioiu

***

Surse foto: https://floriandorucrihana.wordpress.com/

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...